Hoe verwerk je de GlasEts Pasta van Druma?

Met de Glas Ets Pasta van Druma kan je zelf de leukste ontwerpen op glas etsen. Hoe dit in zijn werk gaat wordt in dit artikel uiteen gezet. 

Om te beginnen snijd je met je Silhouette het gewenste patroon uit. Zorg dat je om dit patroon een vierkantje hebt gemaakt. Zie onderstaande afbeelding.

Het vierkantje om het patroon zorgt ervoor dat het sjabloon straks gemakkelijker op het glas te plakken is en dat er een veilige marge om het te etsen deel over blijft. 

Na het snijden van het sjabloon ga je deze pellen. Wanneer je een sticker maakt laat je de delen zitten die je nodig hebt. In dit geval haal je datgene weg dat je uiteindelijk op je glas geëtst wil hebben. 

Plak een stuk transfertape of transferpapier over je sjabloon heen om deze over te kunnen brengen op je glas of spiegel. Zorg dat je de transfertape /het transferpapier goed aanwrijft met een squeegee zodat het sjabloon gemakkelijk van de drager af komt. 

Haal je sjabloon van de drager en breng deze over op je glas of spiegel. Wrijf deze weer goed aan met je squeegee. 

Verwijder vervolgens de transfertape/ het transferpapier. Het sjabloon zit nu op het te etsen voorwerp.

Smeer nu een dun laagje ets pasta op je sjabloon. Dit hoeft niet al te dik, als je maar wel zorgt dat alle te etsen delen bedekt zijn. 

De ets pasta moet vervolgens minimaal 5 minuten inwerken om zijn werk te kunnen doen. Na deze tijd heeft de ets zijn werk gedaan en kan deze afgespoeld worden. Het is niet erg als de ets langer dan 5 minuten op het glas blijft zitten, dit heeft geen gevolgen. 

Doe dit nooit in de wastafel van je badkamer wanneer deze van steen/ porselein is. De ets pasta kan hierin namelijk ook zijn sporen achterlaten. 

Spoel je glas/ spiegel goed af en verwijder vervolgens het sjabloon. Wanneer het glas nog nat is, lijkt het alsof de ets zijn werk niet gedaan heeft. Droog daarom je glas goed af. Je zult dan zien dat je sjabloon in het glas staat. 

De glasets pasta beschadigt als het ware de bovenste laag van het glas waardoor er een ruw oppervlak ontstaat. Het ontwerp zal daarom ook nooit meer van je glas/spiegel verdwijnen en zal er door de vaatwasser ook niet af gaan.