Welke instellingen gebruik je bij het snijden?

Voor de verschillende materialen die te gebruiken zijn in de cameo zijn verschillende snijinstellingen nodig omdat de materialen verschillende eigenschappen hebben . 

Onder de knop snijinstellingen zijn een aantal verschillende materialen te vinden.Bij het aanklikken van deze materialen worden de standaard instellingen voor het betreffende materiaal zichtbaar. 

Deze instellingen zijn niet per definitie de juiste omdat je instellingen onder andere afhankelijk zijn van het merk materiaal dat je gebruikt en de scherpte van je mesje. Het is echter wel een hele goede richtlijn. 

Je kan dus uit gaan van de instellingen die je software aan geeft. Maak echter wel even een testsnede om te kijken of je materiaal goed uitgesneden wordt. 
Is je mesje niet voldoende door het materiaal heen gegaan? Begin dan met omhoog zetten van de dikte. Stond de dikte op 6, zet deze dan omhoog naar bijvoorbeeld 8 of 9. Hierdoor wordt er wat meer druk gegeven door het mesje en gaat deze iets dieper door het materiaal heen. Stel dit bij tot het gewenste resultaat behaald is.

Is het mesje juist te ver door het materiaal heen gegaan? Stel dan de dikte bij naar onder, dus stond de dikte op 12, ga dan een paar stapjes terug naar bijvoorbeeld 9 of 10. Stel deze instelling bij tot het gewenste resultaat bereikt is. 

Maak na het bijstellen van je instellingen wel altijd even een nieuwe testsnede om er zeker van te zijn dat je materiaal nu wel goed gesneden wordt. 

Het bijstellen van het mesje doe je alleen wanneer je merkt dat je materiaal wat dikker is dan je mesje aan kan, maar probeer dit te beperken. De standaard instellingen geven namelijk een hele goede richtlijn voor de stand van het mesje wanneer je het juiste materiaal kiest uit de lijst. 

Onderstaand een overzichtje van de standaard instellingen vanuit Silhouette Studio.

MateriaalStand mesjeSnelheidDikte
Silhouette heat transfer Flex284
Silhouette heat transfer Flock3533
Vinyl288
Cardstock (zwaar)4/5333
Clear sticker paper3433
Dubbelzijdige Adhesive4333
Glitter cardstock6333
Klevend magnetisch papier6133
Silhouette printable magnet sheet
Kraft papier3320
Silhouette rhinestone template materiaal6533
Silhouette Sketchpen/1018
Silhouette temporary tattoo sheet4325
Stempel materiaal9118
Stof (met interfacing)3533
Stof (dikte zoals canvas)5533
Washi paper1717
Wit sticker papier2814
Zelfklevend cardstock (Silhouette merk)4329